Підсумки четвертого етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії 2017 року

Опубліковано UkrChemOlimp 10 Квітня 2017 року



Закінчився 4 етап Всеукраїнської олімпіади з хімії. Він проходив в мальовничому місті Чернівці з 26 по 31 березня 2017 року. Члени журі підводять підсумки та діляться враженнями про те, як це було.

4й етап 54-ї Всеукраїнської олімпіади з хімії проходив в м. Чернівці з 26 по 31 березня 2017 року. Нажаль, МОН вкотре відмовилося від проведення олімпіади в повному обсязі.  Цього року вирішили не фінансувати проведення олімпіади в 8 класі (для довідки, в 2016 році 8 і 9 класи фінансувалися за рахунок спонсора, ТОВ "НВП "Укроргсинтез"). Треба зазначити непослідовність та вибірковість дій наших чиновників. Так, наприклад, олімпіада з математики була проведена цього року в усіх класах. Не виключено, що так склалося через те, що минулого року математичне суспільство не замовчувало проблему, і цього року їх вирішили просто не дратувати. Загалом, політика нашого міністерства щодо олімпіад видається дещо безсистемною і безвідповідальною. Ще більш абсурдним виглядає таке скорочення, якщо зрозуміти, що цифра, яку зекономила наша країна на своїх найкращих хіміках, складає аж 39 000 грн. На щастя, керівництво ТОВ "НВП "Укроргсинтез", як і в минулий рік, підтримало наших юних талантів і профінансувало проведення 4-го етапу у 8 класі, за що їм велика подяка від всієї нашої науково-педагогічної спільноти.

Окремо хочеться наголосити, що наказ МОН №365 «Про проведення ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2016/2017 навчальному році» датується лише 13 березня 2017 р. При тому, що олімпіада починається 26 березня! Формально на підготовку заходу на 200 – 250 осіб залишено менше ДВОХ тижнів. І це при тому, що склад оргкомітету та журі олімпіади, організацій, відповідальних за проведення був відомий ще наприкінці минулого року. Чому не видати цей наказ хоча б на початку лютого, після завершення 3 етапу?

Щодо організації заходу на місці, то треба зазначити високий організаційний рівень проведення олімпіади в цьому році. Організатори (Департамент освіти і науки Чернівецької ОДА та ІППО Чернівецької області) добре продумали як розміщення дітей, так і журі. Членів журі попередньо обдзвонили і з’ясували час їх прибуття в Чернівці, а також запропонували декілька варіантів розміщення відповідно до їх фінансових можливостей. Повністю була вирішена проблема з транспортом. Команди та журі зустрічали безпосередньо на залізничному вокзалі і розвозили до місця проживання. Так само, протягом всієї олімпіади було організовано переміщення членів журі до місць проведення теоретичних та експериментального турів. Треба також подякувати організаторам, за організацію безкоштовного  повноцінного триразового харчування та екскурсію Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича. Робота журі в основному проходила на базі ПТУ №8, де було створено всі умови як для роботи секретаріату журі, перевірки робіт учасників, так і для апеляції та проведення заключного засідання. Єдиним недоліком можна назвати розбір завдань теоретичних турів з керівниками команд у Багатопрофільному ліцеї для обдарованих дітей, що було незручно для кураторів, якім прийшлося швидко повертатися до ПТУ №8, щоб встигнути зібрати роботи учасників.

Експериментальний тур було організовано та проведено на базі Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича на достатньо високому рівні, що дозволило максимально розкрити учасникам свої практичні навички, а журі виділити найкращих. Треба також зазначити, що експериментальний тур було проведено в один день (а це 149 обладнаних робочих місць) і практично без зауважень. Дуже дякуємо за організацію та проведення проректору Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Петру Михайловичу Фочуку і всім його колегам!

Відкриття та закриття олімпіади проходило в Чернівецькому обласному центрі естетичного виховання «Юність Буковини», і було одним з найяскравіших за останні декілька років. На відкритті вступи місцевих колективів перемежалися з привітаннями від організаторів. Закриття позначилося тим, що на відміну від всіх попередніх олімпіад, тут дійсно переможцями були всі без виключення учасники! Так, на сцені палацу проходило не тільки нагородження дипломами І, ІІ і ІІІ ступеню, а також і дипломами учасника, які в попередні роки пакетно роздавали керівникам команд. Дуже дякуємо за це організаторам та маємо надію, що таке шанобливе ставлення до всіх без виключення учасників олімпіади ще більше надихне їх до вивчення хімії.

Окрема подяка всім членам журі, кураторам та експерту, які чітко і професійно відпрацювали як на перевірці задач, так і на апеляції. Дуже приємно, що цього року прийняли участь в роботі журі наші молоді колеги, які наразі вчаться/працюють в Німеччині (Олег Бородін) та Нідерландах (Михайло Виборний). Також дякую всім авторам, які надсилали нам свої задачі та членам методкомісії, які підготували чудовий комплект завдань.


8 Клас

Учням 8-го класу було запропоновано 12 завдань теоретичних турів (по 6 у кожному) та 2 завдання практичного туру.

Складність та об’єм завдань теоретичних турів були помірними. На користь цього свідчить той факт, що за результатами кожного з турів більше половини учасників набрали більше третини балів, що дозволило у підсумку нагородити дипломами переможця максимальну кількість учасників (18 з 37-ми).

Експериментальний тур був спланований, проведений та перевірений на високому рівні. Найважливішим результатом експериментального туру була диференціація учасників за їхніми практичними навичками роботи у хімічній лабораторії. Зазвичай, експериментальний тур не дозволяє розподілити учнів, оскільки основна частина з них виконують його на 65–75%. Цього разу мінімально набрана кількість балів склала 5.75, а максимальна – 21.5 з 25-ти можливих, а решта результатів між цими значеннями розподілилась досить рівномірно, причому, як і під час виконання практичних турів, більше половини учасників набрали більше третини балів.

Тематика завдань. Теоретичні тури: властивості неорганічних сполук (розрахункові та якісні завдання, будова молекул, іонів та тип гібридизації); періодичний закон, ізотопи, ядерні реакції; розчинність, способи вираження концентрації, кристалогідрати; якісний аналіз неорганічних сполук). Практичний тур: визначення металу шляхом вимірювання об’єму водню, який виділяється при взаємодії певної його наважки з кислотою; визначення речовин за допомогою якісних реакцій.

Найбільші труднощі у розв’язку завдань учнями були пов’язані із завданням №3 2-го теоретичного туру («Філософська сіль»), у якому, поряд з припущеннями щодо складу реакційної суміші, було потрібно мати досвід роботи з поняттями «мольна доля» та «об’ємна доля».


10 Клас

У десятому класі було запропоновано 14 завдань у двох теоретичних турах олімпіади. Учасники, що посіли верхню частину рейтингової таблиці, досить добре справилися з завданнями. Деякі – взагалі чудово. Але на жаль, була чимала кількість олімпійців, які здавали майже пусті роботи. Це стало несподіванкою, оскільки, не дивлячись на загалом високий рівень складності, майже у кожному завданні було багато дуже простих питань, які могли б принести бали. Маємо надію, що наступного року відповідальні за відбірково-тренувальні збори в областях нададуть більше уваги підготовці своїх команд.

Якщо брати загалом, то з практичним туром олімпіади учні 10 класу впоралися гірше. Мається на увазі саме титрування та побудова кінетичної кривої гідролізу етилацетату. Приблизно третина учасників зробила величезні похибки і отримала за титрування нуль балів з 10. Зрозуміло, що в регіонах вкрай актуальним є питання відсутності матеріально-технічної бази для підготовки та відпрацювання практичних навичок. Тим не менше, якщо проаналізувати практичні тури за останні 10 років, то можна побачити, що всі вони складаються з декількох типів завдань, що повторюються у тих чи інших варіаціях. Наприклад, стандартна шахматка з неорганічними солями, аналогічна шахматка з якісними реакціями на функціональні групи органічних речовин, титрування, кінетичний експеримент (по суті – теж титрування), і так далі. Якщо б можна було відпрацювати з дітьми хоча б ці типові завдання, то це значно покращило б результати практичного туру.

Але скільки б не було недоліків, прекрасних робіт, досягнень та дітей, закоханих в хімію, було набагато більше! Особлива подяка співробітникам Чернівецького університету за надзвичайно професійний рівень підготовки завдань практичного туру.


Підсумовуючи, можна констатувати, що 4 етап олімпіади пройшов на високому рівні і практично без зауважень, за що треба подякувати всім, хто приймав участь в його організації. Бажаємо всім учасникам олімпіади подальших успіхів у вивченні дивовижної науки Хімії, а їх наставникам натхнення у надважливій праці – вихованні нашої майбутньої інтелектуальної еліти!


Гавриленко К. (голова журі), Колосов М. (куратор 8 класу), Пунін С. (куратор 10 класу).