Підсумки виступу команди України на 49-й Міжнародній олімпіаді з хімії

Опубліковано UkrChemOlimp 20 Липня 2017 року



З 6 по 15 липня 2017 р в м. Бангкок (Таїланд) проходила 49-а Міжнародна олімпіада з хімії серед школярів. В ній взяли участь 297 учасників з 76 країн. Команда України складалась з чотирьох школярів з різних регіонів країни: Авраменко Микола (м. Запоріжжя), Коломієць Олександр (м. Харків), Сех Тарас (м. Львів) та Філь Юлія (м. Київ). За результатом виступу команда України здобула три срібних та одну бронзову медаль, посівши таким чином 20-те місце в неофіційному командному заліку.

Загальна організація олімпіади. В організації олімпіади були як позитивні, так і негативні моменти. З позитиву варто відмітити, що команди поселили в гарні готелі та створили всі можливості для плідної роботи – перекладу завдань, проведення зборів журі, написання теоретичного туру. Була підготовлена екскурсійно-розважальна програма, більшою мірою для школярів, яка дозволяла познайомитися з культурою та побутом Таїланду. Організація пересування учасників і один додатковий день, виділений олімпійцям на знайомство з лабораторним обладнанням, також заслуговує на схвальні відгуки.

На жаль, було і досить багато негативних моментів. Так, спочатку нашу команду довго не пропускали на паспортному контролі в аеропорту, а потім запропонували обміняти гроші на місцеву валюту в аеропорту за помітно нижчим курсом. Особливо докучали дуже ранні підйоми (часто в 5-30 ранку) та постійні очікування. Можливо, так організатори страхувались від запізнення з початком тих чи інших заходів, але це мало дуже негативний вплив на працездатність та самопочуття учасників олімпіади. Варто відмітити, що в Таїланді вже майже рік діє траур за померлим королем і тому як урочисте відкриття, так і закриття були майже повністю позбавлені концертно-розважальної частини. Організація Welcome, Reunion та Farewell parties – трьох обідів, на яких ментори та учасники олімпіади традиційно мають можливість поспілкуватися з іншими учасниками в невимушеному середовищі, була помітно гірша за попередні роки. Це стосується як їжі (в готелі годували значно краще), так і місця проведення (на дерев’яних лавочках на відкритому повітрі при температурі більше +30°С). Також не було запропоновано жодної допомоги для команд, які відлітали з Таїланду на один день пізніше.

Аналіз завдань теоретичного туру. Комплект завдань теоретичного туру був помітно перевантажений текстом. Він містив 11 задач, 36000 символів (без пробілів) на 64 сторінках. Більшість завдань були не дуже складними, містили багато питань і потребували постійної уваги протягом всіх п’яти годин туру. Важливо було швидко та уважно прочитати умову, розібратися з досить об’ємними завданнями, та зрозуміти, що вимагається в тому чи іншому питанні. Традиційно такі комплекти краще вирішуються азіатськими школярами, а для українців є досить незручними. Нам зазвичай краще вдається вирішувати більш складні задачі.

Аналіз виконання завдань теоретичного туру. Наші олімпійці дуже добре (в середньому >90% від максимальної кількості балів) впорались з задачами 3 (термодинаміка) та 4 (електрохімія). Також добре (80-90% балів) були вирішені задачі 2 (квантова хімія/кінетика), 6 (загальна хімія/кристалічні гратки), 9 (органічна хімія) та 10 (органічна хімія/ЯМР). Певні проблеми (65-75% балів) викликали задачі 1 (термодинаміка/кінетика), 5 (загальна хімія/світлопоглинання) та 7 (загальна/органічна хімія/світлопоглинання/стереохімія). Великі проблеми (35-50% балів) викликали задачі 8 (координаційна хімія) та 11 (стереохімія). Порівняння результатів наших олімпійців з школярами з інших країн можна побачити на презентації нижче. Червоними зірочками позначений діапазон балів для кожної задачі, що були отримані українськими учасниками.

Аналіз завдань практичного туру. Комплект завдань практичного туру містив три завдання і також був досить об’ємним. Перше завдання потребувало практичних навичок використання спекрофотометру для вимірювання поглинання розчинів індикаторів в залежності від рН розчину. На основі отриманих даних треба було розрахувати коефіцієнти екстинкції різних індикаторів, розрахувати значення константи дисоціації індикаторів, а також знайти рН розчину невідомої кислоти. Друге завдання являло собою стандартну задачу на йодометричне титрування. На основі отриманих експериментальних даних потрібно було розрахувати концентрацію розчинів різних солей, розрахувати добуток розчинності поганорозчинної солі. Третє завдання являло собою органічний синтез і включало в себе нагрівання, фільтрування за допомогою воронки Бюхнера та перекристалізацію продукту.

Аналіз виконання завдань практичного туру. Зважаючи на об’єм роботи, при виконанні завдань практичного туру дуже важливим було правильно розподілити час на виконання кожного завдання. Всі наші учасники впоралися з завданнями в повному обсязі. На жаль, перша задача викликала багато проблем в українських учасників олімпіади (в середньому 57% набраних балів). Друга та третя задача була виконані дуже добре (87% балів) та добре (81% балів) відповідно. Аналогічно до теоретичного туру, порівняння результатів виконання завдань практичного туру нашими олімпійцями можна побачити на презентації нижче.

 

Оцінка виступу команди України. Для об’єктивної оцінки виступу команди України потрібно ширше подивитись на процес підготовки хіміків-олімпійців. Наведемо самі факти:

  1. Вже 2 роки МОН не фінансує проведення Всеукраїнської учнівскої олімпіади з хімії в повному обсязі. В 2016 р. не фінансувалося проведення 4 туру в 8-9 класах, а в 2017 – в 8 класі.
  2. За останні 10 років МОН не виділило жодної гривні на підготовку команди України з хімії до участі в Міжнародній олімпіаді з хімії.
  3. За останні 10 років МОН не виділило жодної гривні на фінансування участі команди України в Міжнародній Менделеєвській олімпіаді з хімії.
  4. За останні 10 років при купівлі квитків МОН жодного разу не організувало ранній заїзд на олімпіаду для попередньої аккліматизації школярів.
  5. Останні три роки учасники Міжнародної олімпіади з України змушені оплачувати оргвнесок України для участі в Міжнародній хімічній олімпіаді. Ці гроші їм повертають вже після повернення в Україну.

Всім нам хотілося б щоб українські школярі регулярно вигравали золоті медалі на Міжнародній олімпіаді з хімії. Але враховуючи, що вся підготовка олімпійців базується виключно на добрій волі волонтерів-вчителів та волонтерів-тренерів, результати виступу команди України на 49-ій Міжнародній олімпіаді з хімії слід вважати великим успіхом! Ще раз поздоровляємо самих переможців, їх батьків, вчителів, тренерів, всіх для кого важлива хімічна освіта загалом та олімпійський рух зокрема.


Гавриленко К. (Головний ментор), Радченко Д. (Науковий спостерігач)