Підсумки виступу команди України на 50-й Міжнародній олімпіаді з хімії

Опубліковано UkrChemOlimp 08 Серпня 2018 року



З 19 по 29 липня 2018 р. в Празі (Чехія) та Братиславі (Словакія) проходила 50-та Міжнародна олімпіада з хімії серед школярів. В ній взяли участь 300 учасників з 76 країн. Команда України складалась з чотирьох школярів з різних регіонів країни: Данилейко Кирило (м. Кременчук), Ващенко Ольга (м. Харків), Царенко Дмитро (м. Харків) та Янчак Артем (м. Львів). За результатом виступу команда України здобула одну золоту та три срібних медалі, посівши таким чином 20-те місце в неофіційному командному заліку.

Загальна організація олімпіади. Особливістю організації олімпіади цього року було її проведення в двох країнах одночасно. Урочисте відкриття олімпіади відбулося в м. Братислава. Учасники були заселені в кампус місцевого університету. Наступного дня члени журі провели інспекції лабораторій, після чого були переміщенні до м. Праги, де і відбувався переклад, перевірка завдань та арбітраж. Самі завдання виконувалися школярами в м. Братислава на базі місцевого університету. Після виконання обох турів школярі також переїхали в м. Прага. Фантастична церемонія закриття олімпіади відбувалася в залі Дворжака в історичній будівлі Празької філармонії - Rudolfium. Окремо хочеться відмітити великий фейерверк на честь 50-ї річниці проведення Міжнародних хімічних олімпіад, який мали змогу спостерігати всі учасники олімпіади на березі р. Влтави (м. Прага). В цілому, проведення олімпіади відбулося на найвищому рівні. Всі учасники мали змогу не тільки плідно попрацювати в гарних умовах, але і й насолодитися насиченою культурною програмою, що знайомила їх з життям та історією Чехії та Словакії.

Єдиним недоліком цієї олімпіади можна назвати ранній підйом дітей перед написанням теоретичного туру. Це було зроблено для того, щоб діти після написання теоретичного туру встигли переїхати з Братислави до Праги.

Аналіз завдань теоретичного туру. Так само як і комплект теоретичного туру попереднього року, цього року комплект завдань теоретичного туру був досить об’ємним. Він складався з 8 задач на 53 сторінках. Завдання комплекту стосувалися наступних галузей хімії: термодинаміка, кінетика, електрохімія, будова атому та радіоктивний розклад, аналітична хімія, будова твердих сполук, теорія кристалічного поля та, звичайно, органічні хімія (цілих 3 задачі з 8). Більшість завдань були не дуже складними, містили багато питань і потребували постійної уваги протягом всіх п’яти годин туру. Важливо було швидко та уважно прочитати умову, розібратися з досить об’ємними завданнями та зрозуміти, що вимагається в тому чи іншому питанні. Традиційно такі комплекти краще вирішуються азіатськими школярами, а для українців є досить незручними. Нам зазвичай краще вдається вирішувати більш складні задачі.

Аналіз виконання завдань теоретичного туру. Завдання теоретичного туру наші олімпійці виконали в цілому добре - всі вони набрали більше 80% від максимуму. Особливо добре учні впоралися із задачами 3 (електрохімія), 4 (радіоактивний розклад) та 7 (органічна хімія). Найбільш складними для наших школярів були задачі 1 (термодинаміка) та 5 (теорія кристалічного поля). Треба зазначити, що не дивлячись на великий обсяг комплекту теоретичного туру, не було жодної задачі, яку б наші учасники не вирішили хоча б частково. Порівняння результатів наших олімпійців з школярами з інших країн можна побачити на презентації нижче. Червоними зірочками позначений діапазон балів для кожної задачі, що були отримані українськими учасниками.

Аналіз завдань практичного туру. Комплект завдань практичного туру містив три завдання і також був досить об’ємним. Перше завдання потребувало знань та навичок з органічного синтезу та аналізу чистоти отриманих зразків методом ТШХ. Друге завдання було присвячено визначенню кінетичних параметрів "хімічного годинника" - реакції окиснення цистеїну перекисом водню в присутності міді. Третє завдання стосувалося визначення кількісного складу мінеральної води за допомогою титриметричного аналізу.

Аналіз виконання завдань практичного туру. Зважаючи на об’єм роботи, при виконанні завдань практичного туру дуже важливим було правильно розподілити час на виконання кожного завдання. Більше того, в комплекті завдань практичного туру були певні рекомендації щодо порядку виконання завдань. На жаль, не всі наші учасники впоралися з завданнями в повному обсязі. Так, тільки перша задача була виконана всіма учасниками команди України добре (в середньому наші школярі набрали 86.6% від максимуму). Головною причиною втрати балів в цій задачі виявився поганий вихід продукту органічного синтезу в одного з учасників. Виконання другої задачі (в середньому 22.2% балів в розрахунку на чотирьох учасників або 44.4% на двох) викликало особливі складнощі – двоє учасників взагалі не почали її робити і, відповідно, отримали за неї нуль балів. Інші два учасники отримали неповний бал, оскільки результати їх вимірювань помітно відрізнялися від контрольних значень для кінетичних параметрів. Третя задача, хоча і не була складною для виконання, але була на диво не дуже добре виконана нашими учасниками (в середньому 65.9% балів). В першу чергу втрата балів в цій задачі була пов’язана з неточними результатами титрування. Підсумовуючи, можна сказати, що нашим майбутнім учасникам потрібно більше уваги приділяти тренуванню навичок виконання експериментальних завдань в умовах нестачі часу. Порівняння результатів наших олімпійців з школярами з інших країн можна побачити на презентації нижче. Червоними зірочками позначений діапазон балів для кожної задачі, що були отримані українськими учасниками.

 

Оцінка виступу команди України. В цілому, можна констатувати покращення ситуації з підтримкою олімпіадного руху в Україні, а саме:

  1. Цього року було повністю профінансовано проведення Всеукраїнської учнівскої олімпіади з хімії. Для довідки, в 2016 р. не фінансувалося проведення 4 туру в 8-9 класах, а в 2017 – в 8 класі.
  2. Цього року МОН, на відміну від минулих років, виділило гроші на оргвнесок команди України (2 ментори та 4 учасники) ще до початку олімпіади.
  3. Цього року до підтримки підготовки команди України до участі в МХО та до поїздок команди України на ММО та МХО долучилися провідні українські компанії - ТОВ "Єнамін" та ТОВ "ХЕМА". А саме, ТОВ "ХЕМА" профінансувало поїздку команди України на ММО, ТОВ "Єнамін" профінансувало поїздку наукових спростерігачів на МХО та підготовку команди України - безкоштовно надало лабораторні приміщення, відповідне обладнання та реактиви для підготовки учасників до участі в МХО.

Все це безумовно є позитивними змінами, які сприяють покращенню результатів виступів нашої команди на МХО.

Нажаль, ще є достатньо проблемних моментів, які певною мірою заважають подготовці наших учнів до участі в МХО, а саме:

  1. За останні 10 років МОН не фінансувало підготовку команди України з хімії до участі в Міжнародній олімпіаді з хімії.
  2. За останні 10 років МОН не фінансувало, а останні чотири роки не підтримує (відповідним наказом) виступ команди України на Міжнародній Менделеєвській олімпіаді з хімії, яка, безумовно, є важливим етапом в підготовці наших учнів до виступу на МХО.

Подолання цих негативних факторів повинно призвести до підвищення рівня готовності наших учасників до виступу у МХО.

В підсумку треба зазначити, що світовою тенденцією є пріоритет розвитку точних та природничих дисциплін, які є рушійною силою розвитку людства. Олімпіадний рух в цьому контексті є важливим елементом підготовки фахівців та творців майбутнього світу. Підтримка цього руху на всіх рівнях повинна бути державним пріоритетом і, без сумніву, дозволить нашим учням перемагати в Міжнародних олімпіадах і в подальшому вносити суттєвий вклад в розбудову України. Окремо висловлюємо подяку компаніям ТОВ "Єнамін" та ТОВ "ХЕМА" за підтримку обдарованої молоді. Хочеться запросити і інші компанії, що працюють в фармацевтичній галузі та хімічній промисловості, долучатися до підтримки олімпіадного руху в нашій країні. Підсумовуючи, не зважаючи на те, що до цього часу немає державної програми з підтримки розвитку обдарованої молоді в контексті Міжнародного олімпійського руху з природничих дисциплін, результати виступу команди України на 50-ій Міжнародній олімпіаді з хімії є великим успіхом!

Ще раз поздоровляємо переможців, їх батьків, вчителів, тренерів, всіх для кого важлива хімічна освіта загалом та олімпійський рух зокрема.


Гавриленко К. (Головний ментор), Радченко Д. (Науковий спостерігач)