Підсумки четвертого етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії 2019 року

Опубліковано UkrChemOlimp 07 Вересня 2019 року



Закінчився 4 етап Всеукраїнської олімпіади з хімії. Вперше за довгий час він проходив в м. Києві з 17 по 22 березня 2019 року. Члени журі підводять підсумки та діляться враженнями про те, як це було.

Цього року, як і минулого 4-й етап 56-ї Всеукраїнської олімпіади з хімії було проведено для всіх класів (8 – 11) відповідно до наказу МОН України та чинного положення. Олімпіада проходила на базі КНУ ім. Т.Шевченка за підтримки компаній ТОВ «НВП «Єнамін» та ТОВ «Хема». До організації олімпіади були також залучені Департамент освіти і науки виконавчого органу КМР (КМДА) та ІППО Київського університету імені Бориса Грінченка. Поживання учасників, проведення теоретичних турів та робота журі проходила на базі УФМЛ КНУ ім. Т.Шевченка. Експериментальні тури було проведено на хімічному факультеті КНУ ім. Т.Шевченка та на базі учбових лабораторій компанії «Єнамін».

Урочисте відкриття олімпіади відбувалося в актовій залі Інституту післядипломної освіти КНУ ім. Т.Шевченка. Учасників та членів журі вітали художні колективи м. Києва. З промовою до учасників звернулись освітяни, керівництво КНУ ім. Т.Шевченка, координатор Олімпіади, голова журі та представники компаній спонсорів олімпіади – Єнамін та Хема.

Під час змагання учасникам було запропоновано три тури: два теоретичні та експериментальний. У зв’язку з обмеженою кількістю робочих місць в лабораторіях, експериментальний тур проводився в два дні. Відповідно, другий теоретичний тур учасники також писали в два дні. Треба зазначити, що всі три тури виконувалися без перерви на день відпочинку, що могло негативно вплинути на результати. Можливо, було б доцільним розглянути надання учасникам олімпіади додаткового дня для відпочинку після другого робочого дня (як це було у 90-х роках минулого сторіччя). Треба зазначити, що цього року розподіл призових місць було затверджено до початку олімпіади, про що було повідомлено всім її учасникам. Після написання кожного теоретичного туру результати робіт шифрувалися представником Інституту модернізації змісту освіти та в зашифрованому вигляді перевірялися членами журі. Дешифрування робіт відбувалося безпосередньо перед апеляцією до підбиття остаточних результатів. Проміжні результати в зашифрованому вигляді були доступні для ознайомлення учасниками олімпіад безпосередньо після закінчення перевірки.

Організатори зробили все для того, щоб учасники змогли проявити свої таланти найкращим чином, а журі олімпіади мало можливість ефективно працювати. Особливо хочеться відмітити, що експериментальний тур Олімпіади вперше відбувався у повній відповідності до стандартів Міжнародної олімпіади. Такий високий рівень було досягнуто в першу чергу завдяки ефективній взаємодії команди, яка працювала над складанням завдань експериментального туру, з співробітниками хімічного факультету КНУ ім. Т.Шевченка та використанням учбових лабораторій ТОВ «НВП Єнамін». Окремо хочеться подякувати членам журі, д.х.н. Д.Волочнюку, д.х.н. С.Рябухіну та всій команді фахівців, які займалися підготовкою експериментального туру. Одразу після завершення кожного з теоретичного турів кураторами класів було проведено розбір та аналіз завдань з керівниками команд. Далі роботи учасників перевірялися журі, а після закінчення перевірки робіт було проведено апеляцію. Цьогорічною її особливістю було те, що на відміну від попередніх років, одночасно апелювалися всі три тури олімпіади. Це дозволило зробити для учасників та журі більш зручний робочий розклад. За підсумками апеляції були визначені остаточні результати та розподіл учасників, нагороджених дипломами І-ІІІ ступенів.

Хід олімпіади висвітлювався, сайтом ІППО Київського університету імені Бориса Грінченка, Інституту модернізації змісту освіти та на сторінці Олімпіади в соціальній мережі Фейсбук.

22 березня в актовій залі Інституту післядипломної освіти КНУ імені Тараса Шевченка відбулось урочисте закриття олімпіади. Учасникам були вручені дипломи І-ІІІ ступенів, дипломи учасників та цінні подарунки. В нагородженні приймали участь члени журі, представники освітніх організацій м. Києва, спонсори. Голова журі представив учасникам кандидатів у збірну команду Україну для участі в 51-й Міжнародній хімічній олімпіаді. Закриття олімпіади супроводжувалося виступом колективів університетської самодіяльності.


Гавриленко К. (голова журі).