Підсумки четвертого етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії 2024 року

Опубліковано UkrChemOlimp 1 квітня 2024 року



Закінчився 4 етап Всеукраїнської олімпіади з хімії. Вперше за довгий час він проходив очно в м. Чернівці з 22 по 27 березня 2024 року.

Цього року організатором та координатором олімпіади стала Мала академія наук України і олімпіаду провели в повному обсязі. Олімпіада відбувалася на базі Чернівецького багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей та Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Урочисте відкриття олімпіади відбувалося в актовій залі ліцею. Учасників привітали художні колективи Буковини, а з вітальним словом звернулись представники адміністрації, голова журі та експерт олімпіади.

Олімпіада проводилася в три тури – два теоретичні та експериментальний. У зв’язку з обмеженою кількістю робочих місць в лабораторіях, експериментальний тур проводився в два дні. Відповідно, другий теоретичний тур учасники також писали в два дні. Організатори зробили все для того, щоб учасники змогли проявити свої таланти найкращим чином, а журі олімпіади мало можливість ефективно працювати. На жаль, нічні повітряні тривоги не оминули нас. Перед експериментальних туром у 8 та 11 класі та теоретичним туром в 9 та 10 класі учасники провели безсонну ніч в бомбосховищі (з 2-ї по 6-ту годину). І хоча це втомило наших дітей, але зранку всі вони прийшли й відпрацювали свої олімпіадні завдання. Пишаємося!

Особливо хочеться подякувати професорам Петру Фочуку та Юрію Халавці, всім співробітникам кафедри хімії та експертизи харчової продукції Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та куратору експериментального туру к.х.н. Олександру Ляпунову за фантастично проведений експериментальний тур. Одразу після завершення кожного з теоретичного турів учасники мали змогу ознайомитися з розв’язками. Роботи учасників перевірялися досвідченим журі в зашифрованому вигляді. Після закінчення перевірки робіт учасників олімпіади було проведено апеляцію. Дешифрування робіт відбувалося безпосередньо перед апеляцією, що дало учасникам змогу ознайомитися зі своїми роботами та вирішити всі питання стосовно оцінювання. За її підсумками були визначені остаточні результати та розподіл учасників, нагороджених дипломами І-ІІІ ступенів, визначено склад учасників відбірково-тренувальних зборів.

27 березня в актовій залі Чернівецького багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей відбулось урочисте закриття олімпіади. Учасникам були вручені дипломи І-ІІІ ступенів, дипломи учасників та цінні подарунки. В нагородженні приймали участь члени журі, директорка департаменту освіти та науки Чернівецької обласної військової адміністрації Олена Сакрієр, представниці Малої академії наук, а саме завідувачка відділу міжнародних відносин Яна Чейшвілі та координаторка Олена Роговець. Голова журі представив учасникам кандидатів у збірну команду України для участі в 56-й Міжнародній хімічній олімпіаді, яка цього року пройде в Саудівській Аравії, а також анонсував участь 10 учасників в Балтійській хімічній олімпіаді та набір в літній хімічний табір, що вже 6-тий рік поспіль збирає юних хіміків для відпочинку та навчання.

Хід олімпіади висвітлювався на отвітній платформі Малої академії наук України, в соціальній мережі Фейсбук Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області та на сторінці Олімпіади в соціальній мережі Фейсбук та і мережі Інстаграм .

Підсумовуючи, можна констатувати, що незважаючи на обстріли та тривоги, незважаючи на важку ситуацію в країні, 4 етап олімпіади пройшов на високому рівні і практично без зауважень, за що треба подякувати всім, хто приймав участь в його організації та проведенні. Бажаємо всім учасникам олімпіади подальших успіхів у вивченні дивовижної науки Хімії, а їх наставникам натхнення у надважливій праці – вихованні нашої майбутньої інтелектуальної еліти! Слава ЗСУ! Слава Україні!.


Гавриленко К. (голова журі).