Підсумки четвертого етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії 2018 року

Опубліковано UkrChemOlimp 10 Квітня 2018 року



Закінчився 4 етап Всеукраїнської олімпіади з хімії. Він проходив в мальовничому місті Полтава з 25 по 30 березня 2018 року. Члени журі підводять підсумки та діляться враженнями про те, як це було.

4-й етап 55-ї Всеукраїнської олімпіади з хімії проходив в м. Полтава з 25 по 30 березня 2017 року. Цього року МОН знайшло можливість провести олімпіаду в повному обсязі. Олімпіада відбувалася на базі Полтавської спеціалізованої школи-інтернату № 1 та кафедри хімії природничого факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Урочисте відкриття олімпіади відбувалося в актовій залі університету. Учасників та членів журі вітали художні колективи Полтавщини. З вітальним словом до учасників звернулись освітяни, представник МОН, голова журі та представники компаній спонсорів олімпіади – ХЕМА та Enamine.

Олімпіада проводилася в три тури – два теоретичні та експериментальний. У зв’язку з обмеженою кількістю робочих місць в лабораторіях, експериментальний тур проводився в два дні. Відповідно, другий теоретичний тур учасники також писали в два дні. Треба зазначити, що всі три тури виконувалися без перерви на день відпочинку, що не могло не вплинути на результати виконання завдань. Тому було б доцільним розглянути можливість надання учасникам олімпіади додаткового дня для відпочинку після другого робочого дня. Організатори зробили все для того, щоб учасники змогли проявити свої таланти найкращим чином, а журі олімпіади мало можливість ефективно працювати. Особливо хочеться подякувати Надії Іванівні Шиян, Анатолію Сергійовичу Редчуку та всім співробітникам кафедри хімії природничого факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка за фантастично проведений експериментальний тур. Одразу після завершення кожного з теоретичного турів, кураторами класів було проведено аналіз завдань. Роботи учасників перевірялися досвідченим журі. Після закінчення перевірки робіт учасників олімпіади, було проведено апеляцію. За її підсумками були визначені остаточні результати та розподіл учасників, нагороджених дипломами І-ІІІ ступенів.

Після написання кожного теоретичного туру результати робіт шифрувалися представником Інституту модернізації змісту освіти та в зашифрованому вигляді перевірялися членами журі. Дешифрування робіт відбувалося після підбиття остаточних результатів. Проміжні результати в зашифрованому вигляді були доступні для ознайомлення учасниками олімпіад безпосередньо після закінчення перевірки. Закриття олімпіади відбулося в актовій залі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Хід олімпіади висвітлювався місцевими медіа, сайтом Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Інституту модернізації змісту освіти та на сторінці Олімпіади в соціальній мережі Фейсбук.

30 березня в Полтавському обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді відбулось урочисте закритя олімпіади. Учасникам були вручені дипломи І-ІІІ ступенів, дипломи учасників та цінні подарунки. В нагородженні приймали участь члени журі, представники осітніх організацій Полтавщини, спонсори. Голова журі представив учасникам кандидатів у збірну команду Україну для участі в 50-й Міжнародній хімічній олімпіаді. Представник компаніі "Енамін" анонсував проведення в цьому році першої Відкритої енаміновської олімпіади, яка буде проводитися за принципом Соровських олімпіад. Про офіціне закриття олімпіади оголосив ректор Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського Зелюк В.В. Закриття олімпіади завершилося фейеричнім шоу за участі творчих колективи Полтавщини.


8 Клас

Як куратор 8-го класу, я хочу привітати всіх учасників із завершенням олімпіади. Це був чудовий тиждень напруженої боротьби. Сама сутність змагань передбачає те, що хтось отримує кращі результати, а хтось – дещо гірші. Однак, незалежно від результатів, участь в олімпіаді такого рівня – це вже перемога та привід для радості. І найкращий доказ тому – це ваші щирі усмішки під час вручення дипломів на сцені.

Дорогі восьмикласники!

Разом із авторами завдань я намагався підготувати для вас цікавий та різнобічний комплект завдань. В ньому були і досить прості задачі (наприклад, задача про хімічний зв’язок), і доволі складні (наприклад, схема перетворень, що починалася з OF2). Маю надію, що вам сподобалися дві задачі про Індіану Джонсенка. Впоралися ви з ними досить добре, продемонструвавши знання властивостей простих та складних речовин та хімічну інтуїцію. Також, мене приємно здивувало, що ви непогано розв’язали завдання про радіоактивність.

Дещо гірші результати ви отримали в задачах, що вимагали проведення великої кількості розрахунків (наприклад, про перекристалізацію). Хімія – це точна наука, тому вміння застосувати знання математики для вирішення будь-яких завдання є конче необхідним. Рекомендую звернути на це увагу при підготовці до наступного олімпіадного сезону.

Готуючись до олімпіади ви не просто вивчите хімію. Ви навчитеся працювати заради досягнення мети, навчитеся радісно перемагати та гідно програвати, знайдете однодумців і друзів та отримаєте море чудових вражень!

Нових знань вам та нових перемог! До зустрічі на олімпіаді!


Підсумовуючи, можна констатувати, що 4 етап олімпіади пройшов на високому рівні і практично без зауважень, за що треба подякувати всім, хто приймав участь в його організації. Бажаємо всім учасникам олімпіади подальших успіхів у вивченні дивовижної науки Хімії, а їх наставникам натхнення у надважливій праці – вихованні нашої майбутньої інтелектуальної еліти!


Гавриленко К. (голова журі), Пунін С. (куратор 8 класу).